Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο

 





Γεωργία



Μαρία

Γιώργος

Παυλίνα


Τι κάναμε σήμερα

👸👸👸👸 Μαθηματικά: βιβλίο εργασιών μάθημα 31 ασκ 1,2,3,4,5


Καλή Τσικνοπέμπτη!!!

 Σήμερα γιορτάσαμε  στο σχολείο την Τσικνοπέμπτη παραδοσιακά!Οι μαθητές ήρθαν  μασκαρεμένοι,έφτιαξαν μάσκες και γεύτηκαν σουβλάκια που τα πρόσφερε ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου.



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Τσικνοπέμπτη

 


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι η τσικνοπέμπτη και τι συμβολίζει; Η Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Η Τσικνοπέμπτη δίνει  την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ότι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής.

Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. 

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που εκκλησιαστικά ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται από τρεις εβδομάδες πριν εισέλθουμε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Δηλαδή, τη νηστεία πριν από το Πάσχα.

Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί. Έτσι η Τσικνοπέμπτη θα μας θυμίζει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας


 

Τι κάναμε σήμερα

 Μαθηματικα βιβλίο μαθητή μάθημα 31

Λύνω κάθετα

8909:6=

7870:9=

6705:5=

8767:9=

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Μύρτις

 Μύρτις είναι το όνομα που δόθηκε από τους αρχαιολόγους στην εντεκάχρονη κοπέλα που έμενε στην αρχαία Αθήνα τα σκελετικά υπολείμματα της οποίας ανακαλύφθηκαν σε μαζικό τάφο στον Κεραμεικό την περίοδο 1994–95 κοντά στον σταθμό του μετρό.[3] Το όνομα επιλέχθηκε τυχαία, ως μια από τις κοινές γυναικείες ονομασίες της εποχής.[4] Η ανάλυση των οστών της Μύρτιδος κατέδειξε πως αυτή και άλλα 2 άτομα των οποίων οι σκελετοί ανασκάφτηκαν από τον μαζικό τάφο, πέθαναν προσβεβλημένοι από τυφοειδή πυρετό κατά τον ιδιαίτερα καταστροφικό και πολύνεκρο λοιμό των Αθηνών το 430 π.Χ.[3].




Η Μύρτις, ήταν το πρώτο άτομο η μορφή του οποίου έγινε δυνατό να αναπαρασταθεί μετά από ανάλυση των οστών της.[4]

Το κρανίο της ήταν σε ασυνήθιστα καλή κατάσταση, όπως και τα δόντια της,[5] και οι Έλληνες ειδικοί που ανέλαβαν την επανασύσταση της όψεως της κοπέλας προχώρησαν στο εγχείρημα σε συνεργασία με Σουηδούς συναδέλφους τους για τον προσδιορισμό των χαρακτηρισμών του προσώπου. Χρησιμοποιήθηκε ειδικός ιατρικός σαρωτής ώστε να αποκτηθούν υψηλής ανάλυσης δεδομένα του κρανίου, και κατόπιν δημιουργήθηκε αντίγραφο του κρανίου το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως η βάση για την περαιτέρω επεξεργασία της κεφαλής και προσδιορισμού των φυσικών χαρακτηριστικών και των μυών. Οι λεπτομέρειες των ιστών του προσώπου υπολογίστηκαν βάσει των μέσων τιμών για ηλικία, γένος και φυλή,[4] και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά προέκυψαν από τα δεδομένα της κρανιακής ανάλυσης του προσώπου.[4]

Στην Μύρτιδα επιλέχθηκε να δοθούν καστανά μάτια και μαλλιά, όμως το πραγματικό χρώμα των οφθαλμών και των τριχών μπορεί να διευκρινιστεί μόνο μέσω ανάλυσης DNA.[3] Ο τρόπος χτενίσματος επιλέχτηκε βάσει των συνηθειών της εποχής που αυτή έζησε.




Τι κάναμε σήμερα

 Μαθηματικά μάθημα 30 ασκ 1,2

βιβλίο εργασιών ασκ όλες(εκτός 5)

φυλλάδιο

Ιστορία το ίδιο μάθημα



Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Τι κάναμε σήμερα

👵👵👵👵 Μαθηματικά:  Αύριο ΤΕΣΤ

Γράψε το μήκος 3 αντικείμένων σε δεκαδικό αριθμό,

δεκαδικό κλάσμα και συμμιγή αριθμό.

Για τους γονείς


“Γράφεις το παιδί σε ένα άθλημα να μάθει σε κανόνες και μετά γυρίζει σπίτι και του τα έχεις όλα έτοιμα”: Ακούστε αυτόν τον ψυχολόγο

 Τώρα που μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά -μία με ιδιαίτερες απαιτήσεις τόσο από τους γονείς, όσο και από τους εκπαιδευτικούς, μα και τα παιδιά-, είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε πώς ακριβώς διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας και τι πρότυπα τους δίνουμε. Τι περιμένουμε από αυτά και πώς τα προετοιμάζουμε για την ενήλικη ζωή; Σε μία εξαιρετική του ανάρτηση, ο κ. Αχιλλέας Υφαντίδης, Ψυχολόγος-Επικοινωνιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Σχολών Προπονητών Uefa της ΕΠΟ και συγγραφέας, καλεί τους γονείς να φροντίσουν να μη μεγαλώσουν παιδιά που μια μέρα θα δυστυχίσουν στη ζωή τους:

“Εγγράφεις το παιδί σου σε ένα άθλημα για να ανεξαρτητοποιηθεί λίγο από εσένα, να μάθει σε κανόνες, σε πρόγραμμα. Να μάθει να αγωνίζεται για όσα επιθυμεί, να σκληραγωγηθεί λίγο. Να ανοίξει λίγο τα φτερά του. Να μάθει και στην άρνηση. Να μάθει να μην είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος. Να μάθει να μη γκρινιάζει συνέχεια, να μην απαιτεί τα πάντα αλλά να τα διεκδικεί και να τα παίρνει εφόσον τα αξίζει.

Και μετά την προπόνηση, γυρίζει σπίτι.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022